Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΚΡΕΑΤΙΝΗ

Μονοϋδρική κρεατίνη - Οδηγίες λήψης

Μονοϋδρική κρεατίνη - Οδηγίες λήψης

Εισαγωγή

Η μονοϋδρική κρεατίνη αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και ευρέως χρησιμοποιούμενα αθλητικά συμπληρώματα διατροφής. Η κρεατίνη είναι μια φυσικά δημιουργουμένη ουσία του σώματός μας και βρίσκεται κυρίως αποθηκεμένη στους μυς. Η κρεατίνη μπορεί να περιγραφεί σαν ένα πολύ ισχυρό καύσιμο που χρησιμοποιείται για ενέργεια κατά τη διάρκεια υψηλής έντασης ασκήσεων (όπως η εκγύμναση με βάρη και τα σπριντ). Η συμπληρωματική λήψη μονοϋδρικής κρεατίνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα αποθέματα του σώματος σε αυτό το ισχυρό καύσιμο, πράγμα που σημαίνει βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Για τους bodybuilders αυτό ισοδυναμεί με αυξημένα αποθέματα ενέργειας και κατά συνέπεια καλύτερη προπόνηση στο γυμναστήριο.




Λήψη μονοϋδρικής κρεατίνης

Η προπόνηση με βάρη μπορεί να θεωρηθεί μια διακοπτόμενη άσκηση υψηλής έντασης. Κατά τη διάρκειά της ο ασκούμενος εκτελεί ασκήσεις μέγιστης προσπάθειας μεταξύ σύντομων περιόδων ανάπαυσης. Αυτός ο τύπος αθλητικής δραστηριότητας είναι συνδεδεμένος με το ενεργειακό σύστημα φωσφοτικής κρεατίνης και η έρευνα έχει αποδείξει ότι το έργο που παράγεται με τέτοιες ασκήσεις μπορεί να αυξηθεί δραστικά με συμπληρωματική λήψη μονοϋδρικής κρεατίνης. Κατά αυτόν τον τρόπο οι bodybuilders μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τη σωστή λήψη της μονοϋδρικής κρεατίνης.

Βασιζόμενοι στην σχετική βιβλιογραφία προτείνουμε την υιοθέτηση μιας περιόδου φορτώματος όταν λαμβάνουμε κρεατίνη. Η περίοδος φορτώματος (loading) πρέπει να αποτελείτε από 5 συνεχόμενες ημέρες, όπου ο αθλούμενος καταναλώνει 20 γραμμάρια κρεατίνης την ημέρα σε δόσεις των 5 γραμμαρίων σε απόσταση 3-4 ωρών μεταξύ τους. Αυτά τα πρωτόκολλα λήψης κρεατίνης έχουν αποδειχθεί αναμφίβολα ότι αυξάνουν τα αποθέματα κρεατίνης στους μυς και αυξάνουν την παραγωγή έργου. Μετά από την περίοδο φορτώματος, τα μϋικά αποθέματα κρεατίνης μπορούν να συντηρηθούν με τη λήψη μιας δόσης 5 γραμμαρίων κάθε πρωί και μια επιπλέον δόση 5 γραμμαρίων τις ημέρες που περιέχουν ασκήσεις υψηλής έντασης όπως προπόνηση με βάρη.

Περαιτέρω μελέτη της βιβλιογραφίας οδηγεί στις ακόλουθες συστάσεις. Κατά τη διάρκεια λήψης μονοϋδρικής κρεατίνης οι αθλητές θα πρέπει να διατηρούνται καλά ενυδατωμένοι, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες νερού, ειδικά κατά τη διάρκεια του φορτώματος. Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες απλών υδατανθράκων ταυτόχρονα με τη λήψη της μονοϋδρικής κρεατίνης. Οι μϋικές αποθήκες της κρεατίνης μπορούν να γεμίσουν επαρκώς χωρίς τέτοιες πρακτικές οι οποίες μπορεί να είναι εις βάρος της δίαιτας του αθλητή. Η κρεατίνη θα πρέπει να λαμβάνεται με απλούς υδατάνθρακες μόνο μετά από μια άσκηση υψηλής έντασης όπου ο αθλητής θα κατανάλωνε απλούς υδατάνθρακες όπως και να ’ταν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λήψη απλών υδατανθράκων και κρεατίνης μπορείτε να βρείτε στο άρθρο της μεταπροπονητικής διατροφής. Οι χρήστες της κρεατίνης θα πρέπει να εμείνουν στις παραπάνω προτεινόμενες δοσολογίες. Πολύ υψηλότερες δόσεις δε θα αυξήσουν περισσότερο τα μϋικά αποθέματα κρεατίνης, αλλά μπορεί να προσθέσουν υπερβολικό φόρτο σε εσωτερικά όργανα όπως τα νεφρά. Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της περιόδου φορτώματος. Χρήση καφεΐνης ενδέχεται να παρεμποδίσει την ευεργετική δράση της κρεατίνης. Εφόσον είναι δυνατόν, η κρεατίνη θα πρέπει να λαμβάνεται αμέσως μετά την άσκηση, καθώς αυτό αυξάνει το ρυθμό πρόσληψής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου